Bled, a legendás alpesi gyöngyszem

Fedezd fel most Te is Közép-Európa egyik legszebb gleccsertavát!

Nyugati szomszédunk, a festői Szlovénia lenyűgöz minket mesébe illő tájaival, szemet gyönyörködtető természeti kincseivel, a Júlia-Alpok magas mészkőgerincei között hullámzó kristálytiszta vizű tavaival, mészkőbarlangjaival, valamint számtalan irigylésre méltó adottságával.

Friss levegő és káprázatos panoráma

A mesébe illő Bled, Szlovénia észak-nyugati részén, a Júlia-Alpok erdős hegyoldalai valamint a Karavanke-hegység csúcsai alatt található település éke, a természet szerelmeseinek valóságos mekkája.

walking

A városka jelképe a smaragd és türkíz színekben játszó tó, annak közepén 18 méterre kimagasodó sziget és a rajta található 17. századi szerencsehozó templom, melyhez 99 lépcsőfok vezet.

A templom gazdag történelmével, legendáival, dús növényzetével, csodálatos kilátásával, valamint körülötte lévő épületeivel, többek közt az 52 méter magas harangtornyával és plébániájával várja látogatóit.

A tó észak-keleti részén található termálforrásainak köszönhetően májustól-szeptemberig kellemes 23-24 C° hőmérsékletű, kristálytiszta vízében fürödhetnek az arra vágyók.

Közlekedés

A mondás úgy tartja: hogy, aki nem csónakázott pletnával, az nem látogatta meg igazán Bledet.

A vízi közlekedésnek természetesen több módja is van, a leghagyományosabb mindközül a pletnával való csónakázás. Helyi különlegességnek számít, a tipikus bledi fahajó, melyet helyi alapanyagokból, helyi mesteremberek készítenek. A 12-20 személyt szállítható, lapos fenekű fahajót úgynevezett pletnár vezeti.

A pletnárság nemzedékről nemzedékre öröklődik, így ez a hivatás évszázadokig családban marad. Talán ez a kedves hagyomány is hozzájárul a város barátságos, kellemes atmoszférájához.

walking

A sziget legendái

A városka nem csak káprázatos küllemének köszönhetően csalogatja a turistákat, hanem az azt körülvevő legendák is érdekessé teszik, ilyen a templom kertjében található harang is.

Egy fiatal özvegyasszony férje emlékére harangot öntetett, amit a sziget templomába szánt, ám amikor ezt a bledi-szigetre szállították volna, hatalmas vihar támadt. A harang és a munkások is a vízbe vesztek. Azóta is hallani a mélyből a harang hangját.

Az ezt követő harangot egy padovai mester készítette 1534-ben. A legenda úgy tartja, minden kívánsága teljesül annak, aki háromszor megszólaltatja a harangot.

Nem hiába népszerű a templom a házasulandók körében sem, hiszen egy másik legenda szerint, ha a vőlegény mind a 99 lépcsőfokon felviszi jegyesét, boldog házasságuk lesz.

walking

A környék látnivalói

Bled, Szlovéniának nem egyedüli csodálatos helye. Vonzáskörzetében számos szemet gyönyörködtető látnivaló található még.

A bledi tó víztükrétől 20 kilométerre található a Bohinji-tó, mely számos szabadidős tevékenységre alkalmas, többek között sétahajókázásra, szörfözésre, kajakozásra, kenuzásra, búvárkodásra.

Érdemes meglátogatni a szlovén fővároskát, Ljubljanat is, melynek bűbájos utcái és kicsiny terei olyanok, akár a mesékben. A város, amely 2016-ban elnyerte Európa Zöld Fővárosa címét, nyáron és kora ősszel a folyópart mentén kivilágított égősorral díszített, hangulatos teraszokkal kecsegtet, ám ezen kívül temérdek időtöltési lehetőséget is kínál.

walking

comments powered by Disqus