Esztergom, a katolikus egyház központja

A magyar katolikus egyház központja, a Visegrádi hegységtől nyugatra,a Pilis hegység lábánál, a Szlovákiához tartozó Párkány várossal szemben, Budapesttől 40 km-re található.

Esztergom, Szent István városának vagy a Magyar Sionnak is nevezett város, országunk egyik kiemelkedő történelmi központja, egyedülálló kulturális programkínálattal, gazdag történelmi látnivalókkal várja látogatóit.

A város területét csaknem harmic különböző városrészre osztották, melyeket igyekeztek középkori nevekkel illetni.

Leghíresebbek közé tartozik a királyi városrész, ami anno a király tulajdona volt a belvárosban, és teljesen külön állt a város többi részétől.

Ettől északra a Víziváros helyezkedik el, ami az érseké volt, 1895 óta Esztergom városrésze, talán a legnépszerűbb terület.

Az érseki vízi város központja a Várhegy, mely a magyar történelem egyik legmeghatározóbb színhelye, hiszen itt koronázták meg Szent István királyunkat. A neves alkalom megörökítését szobor formájában is itt lehet megpillantani Melocco Miklósnak köszönhetően. Szintén itt található a 19. században épült Bazilika is, amit méltán nevezhetünk Esztergom jelképének, leghíresebb és legmagasabb épületének is, hiszen Európa ötödik legnagyobb székesegyháza.

Bazilika

A belváros megannyi épülete műemlék védelme alatt áll

III. Béla király palotájának maradványai, melyek országunk Árpád-kori építészetének kiváló emlékei közé tartoznak. A királyi vár látnivalói 2015 óta kibővültek a turisták számára, a királyi várkápolnával, a Beatrix teremmel. Ide tartoznak még a királyi érseki palota és kápolna maradványai, török bástya, keletei kaputorony, a dunai gyalogkapu.

A prímási palota az esztergomi érsek rezidenciájának készült. Itt található meg Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye,mely világviszonylatban is kiemelkedő. Az épületben jelenleg a körülbelüli 70.000 kötettel rendelkező érseki könyvtár, Magyarország legnagyobb levéltára (itt őrzik az Aranybullát is) és keresztény múzeum működik.

Közvetlen szomszédságában a Mindszenty téren a Szent Ignác plébániatemplom található, melyet a jezsuiták 1728 és 1738 között építettek Loyolai Szent Ignác tiszteletére.

Szent Ignác-plébániatemplom

A klasszicista stílusú római katolikus Szent Anna templomot, a Bazilika kicsinyített másának szánták.

Szent Anna-plébániatemplom

Az árkádos, barokk stílusú városháza, Esztergom meghatározó épülete helyén a Rákóczi-szabadságharc vezérének a háza állt.

Elszakíthatatlan kulúrális hagyományok, történelmi felelősség vállalás, más érdekes tények

2004.június 4-étől, a trianoni békeszerződés időpontjában a királyi várból minden nap fél 5-kor megszólal a „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország” című dal, mely minden nap emlékeztet a sorsdöntő eseményre. A Trianon emlékére szóló dal a város akusztikus jelképévé vált. Hétvégenként ez másik 4 dallal is kiegészül : „Krasznahorka büszke vára”, „Ott, ahol zúg az a négy folyó”, „Boldogasszony Anyánk”, „Esti dal”.

https://www.youtube.com/watch?v=OsqYIu60SjE

A 34 magyar szent csaknem harmada élt Esztergomban.

Az esztergomi Várszínház 1962-ben alakult meg, 1990 óta pedig megszakítások nélkül folyamatosan működik a Bazilika szomszédságában.

A Bazilika levéltárában őrzik a Zwack Unicum recepjét.

A magyar 10.000 forintos bankjegyen Esztergom 19. századi látképe található.

walking

comments powered by Disqus