15 érdekesség Görögországról

 1. Nincs hajózható folyója, mert az ország majdnem 80%-a hegyvidék.

 2. Görögországnak több mint 2000 szigete van, ebből 170 lakott.

 3. A legnagyobb szigete Kréta, mely Európa első fejlett civilizációjával rendelkezett.

 4. Az Európai Unió kereskedelmi flottájának 70%-a a görögöké, éppen ezért a legénység 75%-ának görög nemzetiségűnek kell lennie.

 5. Görögországban törvény írja elő, hogy minden 18 év feletti lakosnak kötelezően le kell adnia a szavazatát.

 6. Európában a legtöbb napsütötte óra Görögországban van: az év 250 napján.

 7. Európában a leghosszabb partszakasza Görögországnak van, mely majdnem 14.000 km.

 8. Görögország a leglátogatottabb európai turisztikai célpont, melynek köszönhetően az egy évben érkező turisták száma eléri a teljes lakosság kétszeresét.

 9. Athén az egyik legrégebbi európai város, több mint 7000 éve lakják. 1985-ben Athén lett Európa kulturális fővárosa.

 10. A hosszú partszakasz, a leglátogatottabb ország és számos egyéb listán Európában elsőnek számító Görögország egy kevésbé pozitív dologban is a ranglista élére került, ez pedig nem más, mint a dohányzás. Egy 2012-es felmérés szerint a görög férfiak 63,6%-a, míg a nők 39,8%-a dohányzik (ez az adat Magyarországon ekkor 45,7% és 33,9%).

 11. A görög lakosság 98%-a görögkeleti ortodox vallású.Ebből adódóan a vallás rendkívül áthatja a görög mindennapokat, szokásokat és hagyományokat. 2008-ig a hittan kötelező tantárgy volt minden iskolában.
  A gyermekek keresztnevüket nagyon sokáig a keresztség után kapták meg, így születésükkor keresztnevük helyén a „Kereszteletlen” szó állt egészen a megkeresztelésükig.
  Ugyancsak a 2000-es évekig alig tartottak polgári esküvőket, hiszen az ország vallásosságából eredően a templomban kötött házasságokat is elfogadták, azok ugyanolyan jogi hátteret biztosítottak.

 12. Makedónia egy ókori államalakulat volt az ókori Görögország mellett. Leghíresebb uralkodója Nagy Sándor (III. Alexandrosz) volt. Napjainkban Görögország északiterületein található tartomány.
  A magyar köznapi nyelvhasználatban Macedóniaként megnevezett Macedón Köztársaság egy tengerparttal nem rendelkező, a Balkáni-félszigeten elhelyezkedő, Görögországgal határos állam. 1991-ig Jugoszlávia egyik tagköztársasága volt, majd függetlenedésükkor vették fel a Macedónia megnevezést, jóllehet azért, mert a mai macedón állam a görög makedónok leszármazottjaiként azonosítják magukat.
  Azonban ez az elképzelés nem fedi a valóságot, ezért a görögök és a macedónok között évek óta heves ellentétek vannak. Jelenleg az Észak-Macedónia megnevezést tervezik felvenni, véleményük szerint egyfajta „aranyközépútként”, de a görögök továbbra sem fogadják el ezt, félve attól, hogy később területi követeléseket is felállítanak a név jogán. Ezen egyet nem értésüknek folyamatos tüntetésekkel adnak hangot.

 13. A magyarok egyik legkedveltebb görögországi úti célja a turisták körében csak Paraliaként emlegetett üdülőfalu: Paralia Katerini, Olympic Beach. (A paralia szó egyébként alapvetően tengerpartot jelent, vagyis Görögoszágnak több száz paraliája van, de a magyarok között Paralia Katerinire utalnak.) Számos hazai utazási iroda szervez 1-2 hetes nyaralásokat ebbe a fiatalos, nyüzsgő településre.
  Sokan a magyar-görög falunak nevezik, hiszen olykor szinte több magyar beszédet lehet hallani, mint görögöt. Homokos, lassan mélyülő tengerpartjaival, vízisport lehetőségekkel, éttermeivel és bárjaival mind a családok és a szórakozni vágyó fiatalok számára kecsegtető üdülési helyszín.
  Az Olympos hegy lábánál, az olymposi riviérán helyezkedik el, Görögország északi részén, Thessalonikitől 70 km-re; így a kirándulni vágyók is számos, 1-2 óra alatt megközelíthető látnivaló közül válogathatnak.

 14. Köztudott, hogy az ókori görög orvoslás a mai orvostudomány alapjait képzi. Ennek ellenére jó néhány, manapság rendkívül furcsának és bizarrnak tűnő kezelést alkalmaztak. Például az emberi fülzsír színéből, állagából és ízéből próbálták meg diagnosztizálni, hogy a páciens beteg-e vagy sem; izomfájdalmakra sportolók verejtékét ajánlották, melyet egy célszerszámmal kapartak le és kentek a betegre.
  Fogamzásgátlásként a tüsszögést és a méz és cédrusgumi nemiszervre történő dörzsölését tartották hasznosnak; abortusz céljából pedig vörösborból és férfi ürülékből álló keveréket itattak a nővel.

 15. Görögországban tizennyolc világörökségi helyszín található, valamint további tizennégy a javaslati listán van. Ezen helyszínek szinte mind kulturális világörökségirészek. Ezek közül közismertebbek például Korfu óvárosa, az athéni Akropolisz, Meteórák, Szaloniki bizánci és ókeresztény emlékművei, Delphoi, Rodosz középkori városa stb.

comments powered by Disqus