Hasznos tudnivalók, ha Görögországba utazol

Görögország EU tagállam, hivatalos pénzneme az euró. Lakossága 10.815.00 fő, melynek 98%-a görög. A történelmi és kulturális örökségek mellett a csodálatos tengerpartok és festői tájak miatt is érdemes Görögországot úti célunkként kiválasztani.

walking

Vásárlás

Görögország hivatalos fizetőeszköze az euró. Forintot nem érdemes vinni, nem is nagyon lehet váltani, de ha mégis, azt általában rosszul váltják. A bankok általában 9 és 14 óra között tartanak nyitva. Bankkártyával nem sok helyen lehet fizetni, ezért érdemes megfelelő mennyiségű készpénzzel készülni. Mint máshol, itt is a turistás helyeken drágábbak a dolgok, ezért érdemes olyan boltokat, szupermarketeket keresni, ahol a helyiek vásárolnak; ezzel akár több eurót is spórolhatunk. Úti célunk megválasztásakor mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a szigetek alapvetően drágábbak, némelyik köztudottan sokkal drágább, hiszen oda mindent szállítani kell, sőt, van olyan sziget, amelyikre még a fürdő- és ivóvizet is hatalmas tartályokban juttatják oda.

walking

A boltok általában estig nyitva vannak, szombaton csak délelőtt, vasárnap pedig zárva; azonban a turisták által közkedvelt helyeken a turistaszezon alatt olykor reggel 8-tól éjfélig is várják a vásárlókat a hét minden napján. A görögországi árak átlagban megegyeznek a hazaival. Egy sör 1-2€, egy gyros pitában 2€, 1,5 l-es ásványvíz 0.70€, 1 l tej 1,20€, fél kg kenyér 0.80€, borok 3.50€-tól, egy doboz cigaretta 3-5€, naptej 8-12€. A benzin 2018 nyarán Görögországban drágább, mint Magyarországon (450 ft/l körül mozog), ezért ha autóval utazunk, érdemes még azelőtt tankolni, mielőtt átlépjük a görög határt.

Étkezés

Ha étteremben szeretnénk enni Görögországban, általában három típusból választhatunk. Ha csak szeretnénk gyorsan bekapni valamit, látogassunk el egy gyrosozóba, ahol már 2,50-3€-ért kapunk egy gyrost pitában egy sörrel vagy üdítővel.

walking

Az éttermek közül választhatunk a kisebb tavernák és a nagyobb, leginkább turisták számára szezonálisan nyitott éttermek közül. Az éttermeknek nem feltétlenül az elégedettség az elsődleges célja, hanem hogy minél több turistát bevonzva a szezon alatt a lehető legnagyobb bevételre tegyenek szert. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem nyújtanak minőségi szolgáltatást, mindössze annyit, hogy hasznos lehet előre tájékozódni, körültekintőnek lenni.

walking

A tavernák általában családi kisvállalkozások, olcsóbb, de olykor talán kevésbe gondozott környezetben. Ahogy a boltoknál, itt is érdemes választási szempontként megfigyelnünk, hogy a helyiek hova járnak. A görögökre jellemző a nagy vendégszeretet, vendégükként akár kisebb ajándékokkal is szívesen meglepnek minket: egy ital, gyümölcs, desszert stb., melyeket nem illik visszautasítani. Nagyra értékelik, ha hozzájuk betérve megszólalunk görögül, legalább egy köszönés, köszönöm erejéig. Ne lepődjünk meg azon, hogy a legtöbb görög étteremben papírabroszokat terítnek le a könnyebb tisztítás érdekében.

walking

Ha friss halat szeretnénk enni, mindenképp járjunk utána, hogy hol érdemes; a friss halakat jobb helyeken meg lehet nézni jégre kirakva. A borravalót nem várják el úgy, mint itthon, a +10% szervizdíj szinte sehol sincs hozzáadva a végleges árhoz. Általában elég, ha felfelé kerekítjük az árat, már 50-60 centnek is nagyon örülnek, ha viszont kiváltképp elégedettek voltunk, akkor akár 10-15 % jattot is hagyhatunk.

walking

Tipikus görög ételek a tzatziki (fokhagymás-joghurtos uborkasaláta), dolmadakia (töltött szőlőlevél), spanakopita (fetás-spenótos rétes), suvlaki (nyársra húzott csirke-, vagy bárányhús), muszaka (húsos rakott padlizsán besamelmártással), különböző grillezett húsok és halak. A görög édességek sokkal édesebbek, legismertebbek a baklava és halva; az italok között a legkedveltebbek a frappé, ouzo, Retsina, sörök közül a Mythos, Hellas és Alfa.

Közlekedés

Görögországban az itthon érvényes iratokat elismerik, a jogosítványban feltüntetett járműkategóriákat használhatják, azonban segédmotort a magyar szabállyal ellentétben nem lehet B kategóriás vezetői engedéllyel vezetni – motorozni kizárólag A1-es, vagy a segédmotort feltüntetett nemzetközi jogosítvánnyal lehet. Ha autómentőre van szükségünk, a görög autóklub (ELPA) telefonszáma 10400, mely kedvezményes országúti segélyszolgálatot biztosít az elakadt autósok számára. Az országban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek.

walking

Műszaki meghibásodás esetén sem szabad kinn hagyni autónkat Görögországban, mert később igen magas összegért lehet csak elhozni, hazaszállítani. Jellemző, hogy a parkolást gyakran ellenőrzik. Amennyiben nem szabályosan, vagy befizetés nélkül parkolunk, akár el is távolítják a rendszámtáblát, szabálysértésért komoly összegeket: akár több száz eurós bírságokat rónak ki. A sebességhatár autópályán 120 km/h, országúton 80 km/h, lakott területen belül pedig 50 km/h. Érdemes észben tartani, hogy a görögök mediterrán sofőrök, ezért ne lepődjünk meg, ha a közlekedési szabályokat nem tartják be pontosan.

Közbiztonság

Sajnos egyre több a bűncselekmény a turisták kárára, ezek azonban a kisebb szigeteken és kis településeken jóval ritkábbak, mint Athénban. Ilyen esetben a segélyhívó száma 100, illetve a turisták számára 171-es szám hívható, melyen görögül és angolul is fogadnak hívásokat. A jelenlegi görögországi gazdasági és politikai helyzet miatt egyre gyakoribbak a tüntetések is, kiváltképp a nagyobb városokban. Mindenképp érdemes magunkat távol tartani az ilyen eseményektől, mert gyakran erőszakos kimenetelűek, másrészt pedig a görög rendőrök a tüntető tömeget gyakran fizikailag fegyelmezik. A kábítószer-birtoklást, illetve -fogyasztást rendkívül szigorúan büntetik; Görögországban már akár egy marihuánás cigi miatt is azonnali hatállyal börtönbe lehet kerülni.

walking

Magyar külképviselet A Magyar Köztársaság athéni konzuli hivatala: 25-29. Od. Karneadou, Kolonaki, Athens 10675 Telefonszám: 00-30-120/72-56-820 Ügyelet: 00-30-694/860-1793 Ügyfélfogadás: H, Sze, P 9.00-12.00 E-mail: consulate.ath@mfa.gov.hu

Nagykövetség: 38 Vasileos Konstantinou Avenue 116 35 Athens Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Sándorfi Eszter E-mail: mission.ath@mfa.gov.hu, titkarsag.ath@mfa.gov.hu

Egyéb hasznos információk Segélyhívószámok: Turistarendőrség: 171 (görög, angol, német, francia nyelven) Központi rendőrség: 100 Mentő: 166 Tűzoltóság: 199 Autóklub: 10400 Az utazás előtt mindenképp kössünk biztosítást! Amennyiben van érvényes hazai egészségbiztosításunk, a görög állampolgárokkal megfelelő sürgősségi ellátásban részesülhetünk az állami intézményekben, azonban ha az utazásra kötött biztosításban egészségügyi biztosítás is van, betegség esetén a helyi (külön turisták számára létrehozott rendelőkben lévő) orvosok is ellátnak. Gyakori az a tévhit, hogy Görögországban nem lehet meginni a csapvizet. Egy-két sziget kivételével mindenhol iható a csapvíz, különösen tiszta és finom a víz az Olimposz környéki falvakban. A legtöbb görögországi tengerpart kékzászlóval rendelkezik: vagyis tiszta a part; zuhanyzó, nyilvános WC és gyakran öltöző is található.

A tengerparti napozóágyak általában egy étteremhez, bárhoz tartoznak. Fogyasztás ellenében el lehet őket foglalni, ez esetben egy italért cserébe akár egész nap ott feküdhetünk.

walking

A tengerparton elterjedtek a mozgó árusok. Sokszor elég rossz minőségű dolgokat árulnak, ezért ha vásárolunk valamit, hasznos meggyőződni a termék milyenségéről. Az árak általában alkuképesek.

Mivel a tenger sok állatnak és növénynek az élőhelye, ne lepődjünk meg, ha különböző tengeri lényekkel találkozunk. A parton lévő apróbb halak és rákok teljesen ártalmatlanok, azonban az olykor fürdőzők közé beúszó medúzákat és a kavicsos fürdőhelyen lévő tengeri sünöket kerüljük el! Ezért ha kavicsos tengerparton nyaralunk, ne felejtsünk beszerezni egy-egy pár fürdőcipőt! Görögország délebbi fekvése miatt sokkal magasabb az UV sugárzás, a napsütés erőssége, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő napvédelemre! Az itthon gyakran használatos 20-as faktorú naptej édeskevés! Ezt a saját bőrünkön is megtapasztaltuk, így mikor rákvörösen betértünk egy helyi gyógyszertárba, a helyi gyógyszerész azt ajánlotta, hogy ha szép barnák szeretnénk lenni, akkor a 30-50 faktoros naptejeket használjuk 2-3 óránként. Ha már megtörtént a baj, nagyon ajánlom az egyik görögök által készítetett napégésre tökéletes csodakrémet, az Algoflogent, ami két nap alatt helyrerakta a bőrünket. Igaz, így is lehámlottunk, de a barnaságunk megmaradt!

Görögországban a vízcsövek nagyon vékonyak, ezért nem szabad még WC papírt sem beledobni a csészébe, mert nagyon könnyen dugulást okozhat. Minden csésze mellé ki van helyezve egy szemetes, melybe a használt papírokat dobhatjuk.

comments powered by Disqus