Környezettudatos utazás, avagy környezetünk megóvásáért tett apró lépés is sokat segít!

Az utazás megtervezésekor a csomagolás alkalmával rengeteg olyan dologgal találkozhatunk, amelyekkel nem csak a pénztárcánkat terheljük kevésbé, de a környezetünket sem.

Évente közel egymilliárd ember kel útra a világon, így fontos egy kis odafigyeléssel csökkenteni a természeti és kulturális kincsekre gyakorolt negatív hatást.

Talán a legegyszerűbb és kézenfekvőbb opció az újratölthető kulacsok használata, amelyekkel csökkenthetjük az egyszer használatos PET palackok számát (kb.450 év a lebomlási ideje), és ennek segítségével könnyebben nyomonkövethető a napi folyadékfogyasztás is.

Bárhová magunkkal vihetjük, szinte bárhol újra tölthető. Ha a meglátogatott országban, városban rossz a víz minősége, egy áruházból vásárolt több literes ballonból környezetkímélőbb az újratöltése.

A kávézókból vásárolt elviteles italoknak szánt eldobható papírpoharakat megfelelő alternatívaként a termosz és az úgynevezett „travelmug” helyettesíti.

Kirándulás során célszerű minél kevesebb egyszer használatos holmit vinni, helyettük viszont néhány vászontáska jól jöhet bevásárlás alkalmával, hiszen ilyenkor kiiktatható a nejlonszatyrok vásárlása (kb. 200-1000 év a lebomlási ideje).

Készétel vásárlása esetén okos megoldás saját ételesbe kérni a megvásárolandó adagot, melyet az otthonról hozott evőeszközökkel környezetbarátabb elfogyasztani.

A legfontosabb természetesen, hogy ne szemeteljünk, igyekezzük szelektíven gyűjteni a hulladékot, ne rongáljuk/ károsítsuk a környezetünket, hogy később is tudjunk gyönyörködni a természet valódi szépségében.

Ezekkel az apró lépésekkel nem csak óvjuk a környezetet, de spórolhatunk a palackokon, poharakon, bevásárló szatyrokon.

comments powered by Disqus