San Marino, a remete alapította köztársaság

San Marino a legrégebbi, ma is működő köztársaság, a világ legkisebb országainak egyike. Olaszország enklávéja - a Vatikánhoz hasonlóan egy egész állam egy másik országon belül - hiszen Olaszország teljesen átöleli.

A köztársaságot egy Dalmáciából érkező remete kőfaragó alapította 310-ben, aki a Titán-hegyen kolostort épített a római császár által üldözött keresztények számára.

Nevezetességek

A meglehetősen kis területre eső histórikus városmag számos látnivalót tartogat az azt felfedezni vágyók számára.

Lenyűgöző panoráma tárul elénk a városközpont kis főterén megtalálható Piazza della Libertá kormánypalota mellvértjéről.

walking

Itt pillantható meg a Palazzo Pubblico és San Marino neoklasszikus, 1876-os szabadságszobra, San Marino temploma, a Basilica di San Marino, ahol a koponyaereklyéjét őrzik az ország alapítójának.

walking

A miniállam történelmét a Museo di Statoban lehet megtekinteni, ahol fellelhetőek régi San marinoi pénzérmék, valamint az újkőkorszak és a kora középkor közötti időszakot felölelő régészeti leletek, festményekkel, szobrokkal együtt.

San Marino minden nevezetessége csupán pár perc sétára található egymástól. A barangolás közben olyan érzetünk támadhat, mintha visszacsöppentünk volna a középkorba, amely a több évszázados palotáknak, múzeumoknak, kolostoroknak, a jól kiépített védművek ölelésében kanyargó utcáknak köszönhető.

A három ezüst torony

A 739 méter magasan található híres Titán-hegy (Monte Titano) ormát - a három ezüst toronyként, az ország címerében és bélyegeken is feltüntetett – nevezetes tornyok uralják, melyből csak kettő látogatható.

Guiata

A legrégebbi, a legnépszerűbb a Guaita torony, melyet a főtértől indulva elsőnek érhetünk el. A torony a 11. században épült, börtönként is funkcionált. A torony tetejéről remek a kilátás a másik két toronyra, az óvárosra, a lélegzetelállító tájra.

walking

Cesta

A legmagasabban álló Cesta nevezetű torony egy római erőd romjaira épült, 1925-ben restaurálták. Gondosan kialakított út vezet hozzá, melyet a boszorkányok ösvényének is hívnak. Jelenleg egy fegyvermúzeum működik benne, ahol több mint 1550 kiállítási tárgy tekinthető meg a középkortól a 19. század elejéig.

Már csak a csodás kilátás miatt is megéri felkapaszkodni a tornyok lépcsőin, hisz elénk tárul Adria tengeri szépsége, a környék hegyei, völgyei.

walking

comments powered by Disqus